Picture
Dagens gästbloggare är Ebba och Linn från spejarna som bjuder på en intervju med lägerchef nr 2, täljtips från Spårarna och en djuplodande intervju med ännu en Spejare.

Picture
Intervju med lägerchefen Fredrik
Är det första gången du är lägerchef?
Ja!

Tycker du att det funkar bra?
Det är roligt eftersom det fungerar bra och alla lyssnar på en.

Vad har funkat bäst?
Aktiviteterna eftersom alla ledare har varit jätteduktiga. Jag hoppas att alla har roligt!

Vad ser du fram emot?
Att scouterna lyckas hjälpa vikingarna att komma tillbaka till vikingatiden.

Vill du hälsa något till läsarna?
Att vi har fantastiskt väder med mycket sol. Vi får också supergod mat!

Picture
Carl-Jacob, Sjöfåglarna

Vad har varit roligast hittills?
Tälja och att äta pinnbröd till lägerbålet

Vad har ni gjort?
Sovit i tält, haft lägerbål och ätit pinnbröd t.ex.

Vad ser du mest fram emot?
Paddla kanot för nästan första gången och tälja mera!

Picture
Alma och Ofelia, Sjöfåglarna

Vad har ni gjort?
Pyntat dasset, haft lägerbål, badat och ätit pinnbröd från lägerbålet.

Vad har varit roligast hittills?
Bada och såga!

Vad ser ni fram emot?
Paddla, laga mat, träffa vikingar och tema fiske.

Vad har ni lärt er?
Vi har gjort fyra bakåtkullerbyttor i vattnet på rad!

Vi har också intervjuat tre små sjöfåglar som under intervjun tränade upp sina kunskaper i täljning och sågning. Vi frågade om de hade några tips när man täljer. Tips från Carl, Jacob och Oscar:
 • Att hålla på ryggen för mer kraft
 • Vinkla kniven ned
 • Sitta bredbent för att inte skära sig i benen
 • När man lämnar över kniven ska man hålla på ryggen

Detta har hänt idag!
På förmiddagen fick Sjö- och vildfåglar lära sig om hur man som viking (och nutida-bo) fiskar och äter fisk på ett sånt sätt så att vi inte slösar med naturens resurser. Spejarna fick paddla lite kanot och Överlevarna tävlade i surrning (Grattis Hedda och Lou!) och funderade kring respekt, värderingar och moraldilemman.

Under eftermiddagen var det Idun och Spejarnas tur att testa sina kunskaper om hållbart fiske, med den lilla extra tvisten att de också kunde samla poäng genom att ge sin samarbetskompis positiv feedback. Alla scouter visade sig vara riktigt grymma på att undvika rödlistade fiskar och på att ge varandra positiv feedback! Sjö- och Vildfåglar har haft en rolig eftermiddag med charader på temat hur man är en bra kompis. Det var mycket roligt att klä ut sig tyckte scouterna. Spejarna och Idun lagade fiskknyten på glödbädd och Vild- och Sjöfåglar fick chili con carne till middag.

Under samlingen efter middagen sökte vikingarna upp scouterna igen. De var ganska ledsna eftersom de längtade hem till sin by. Under dagen hade de försökt bättra sig genom att lära sig vara bra kompisar och förstå hur man jagar och fiskar utan att utrota alla djur.  Oden dök plötsligt upp och lät dem förstå att han skulle skicka dem tillbaks i tiden till deras ursprungliga by eftersom vikingarna varit så duktiga och lärt sig så mycket bra saker av scouterna. Oden skulle låta vikingarnas långskepp återuppstå från Båvens botten vid midnatt så de kunde åka hem. Då blev vikingarna jätteglada och hela lägret firade med att leka lite vikingalekar som dragkamp, dragkrok och annat skoj.

Senaste nytt!
Discokulan snurrar och basen pumpar från disco-tältet. Var har alla scouter på lägret tagit vägen? Jo, de dansar, hoppar och skuttar sig svettiga på det fenomenala lägerdiscot! Inne i discotältet är det varmt och svettigt, tur att man kan svalka sig med en dusch från en vattendunk utanför. Kvällen till ära har vi ätit chokladbollar till efterätt och mumsar på popcorn utanför discotältet. Både chokladbollar och discot är helt klart en succé! If it isn't fun, it isn't scouting!


 
 
Picture
Idag inleds lägerbloggen med högkvalitativa intervjuer av gästbloggarna Charlotte och Lovisa från Idun. Längre ned kan man även läsa lite ”detta har hänt idag”.

Vi börjar med några rader om igår:
”Vi hade ett lägerbål  där vi åt hajkbanan och hade jättemysigt när Bengt Ek läste en saga om vikingar. Plötsligt kom det fyra vikingar. Dom ville ha trälar och pengar. Dom tog några bananer och kallade dem för gula rovor med bajs på. Tillslut fick en ledare dem att gå men de tog med sig en träl. Men sedan lämnade de tillbaka honom.”


Picture
Intervju med lägerchefen Hedda

Lägerchefer tycker om grodor, kossor och giraffer. Speciellt giftgrodor för dem har coola färger. Senaste gången hos frisören var för en månad sen. Lägret har hållit på i fem dagar. Hon kan inte flyga drake.

Vad tyckte du om vikingarna igår?
I början när vikingarna kom var det coolt men sen när de rövade bort ett barn blev jag stressad. Men han rymde så nu är det lugnt. Mycket beröm till alla ledare och kockar från lägerchefen!

Hur är det att vara lägerchef?
Det är roligt. Man lär sig nya saker. Hittills har allt gått bra!

Hur kom ni på att det skulle vara vikingtema?
Det kom en viking till mig mitt i natten och sa, Ni måste ha vikingtema annars slaktar jag er alla.


Picture
Ebba 11 år, Spejarna

Hur svårt var det att klättra?
I början var det svårt men när man visste hur man skulle göra var det ganska lätt.

Har du nåt tips på hur man kan göra?
Man ska använda händer och fötter lika mycket och veta vilket grepp man ska ta och vart.

Vad ser du mest fram emot?
Äta hajkbanan (banan som man grillar som har choklad i sig), bada och sova.

Vad har varit det roligaste på lägret hittills?
Det roligaste hittills har varit att ligga och prata på kvällarna och lägerbålen.


Picture
Martin 15 år, Spejarna

Vad var det svåraste med klättringen?
Det var svårast i mitten för att där fick jag inget grepp. Annars var det ganska lätt.


Picture
Elisabeth  10 år, Idun

Vad var det roligaste hittills?
Det roligaste hittills var när vi paddlade och när vi hade lägerbål för då kom det vikingar. Det var kul!!!!!!!!

Det svåraste hittils var att få ordning i tältet.

Vad ser du mest fram emot?
Att klättra och irritera  vikingar.

Picture
Ingrid, ledare för Spejarna

Vad har det roligaste varit?
Det roligaste på lägret hittills var när vi stannade för att bada och kom på fantasy historier när vi vandrade. Det var kul att sno barn.

Picture
Adam 15 år, Överlevarna

Vad var det roligaste på lägret hittills?
Det roligaste på lägret hittills var lägerbålet när vi åt hajkbanan.

Vad var det svåraste på lägret hittills?
Det svåraste hittills var när jag var matansvarig. Det var svårt att hålla reda på all mat och sin egen  packning.


Picture
Lou 15 år, Överlevarna

Vad har varit det roligaste hittills?
Det roligaste har varit lägerbålet när vi fick hajkbanan. 

Vad var det svåraste hittills?
Det svåraste var att lära sig paddla
kajak.

Detta har hänt!
Fredagen på lägret inleddes med en  sovmorgon till kl 9, för att alla skulle vara pigga och utvilade inför den
första dagen med alla avdelningar på plats. Vissa började med morgondopp redan  kl 5, medan andra utnyttjade varje minut hos John Blund  ordentligt.

Efter frukost fortsatte Idun att bygga upp  lägret medan Spejarna klättrade och utmanarna gick igenom sina scoutkunskaper  inför märkestagning. Strax före lunchen fick vi äntligen välkomna sjö- och vildfåglarna, som kom vandrandes längs ängen. Till lunch åt vi sen risoni med grönsaksröra och korv som vårt fantastiska matlag fixade. 
 
På eftermiddagen tog Idun stafettpinnen och  kastade sig upp på klätterväggen medan Spejarna och utmanarna tillsammans gjorde en övning där de lärde sig att ge varandra specifik feedback. Sjö- och vildfåglarna satte upp tälten och dekorerade dassen med teckningar och blommor i vas, så att alla besök dit ska kännas bra. Till middag serverades sedan en fantastisk renskavsgryta med citron, rårörda lingon, ris och linser.

Till kvällen var det lägerbål, först bara tillsammans med kåren, men sedan visade det sig att det redan satt sångsugna vikingar där som lärde scouterna klassiska vikingavisor och berättade om sina äventyr till havs. När alla hade sjungit sig hesa bjöds det på pinnbröd innan alla stoppades ned i sovsäckarna och somnade gott.
 
 
Vi har en massa duktiga fotografer på plats, bland annat Bengt som bjuder på några extrabilder från torsdagen!
 
 
Pltötsligt skallade Iduns avdelningsrop över Brittmässängarna! Med denna kraftfulla ramsa gjorde Idun entré på lägerplatsen från sina kanoter. Ett intensivt arbete med att bära och resa tält inleddes direkt. Lägercheferna Hedda och Fredrik visade dem runt på lägerområdet och berättade om allt som fanns att tänka på när man är på läger. De berättade också att det för drygt 1000 år sedan fanns en vikingaby på platsen...

Eftermiddagen fortsatte såklart med byggandet av lägerplatsen. TIllsammans hjälptes alla åt att bygga diskställ, flaggstång, informationstavla, resa tält och bygga handtvättsställ. Nu ser lägret otroligt mysigt ut och liknar allt mer en fin by!

Allt detta surrande och byggande gjorde oss hungriga. Idun och Överlevarna började därför att laga en smarrig middag på kyckling och ris, med en god gräddsås (med kycklingfond och balsamvinäger) till. Lägrets första måltid planerad av matlaget gjorde succé!

När alla var mätta och glada dök spejarna upp i byn och började sätta ned sina bopålar. Det var kul att träffa dem och stämningen steg ytterligare. Kvällen fortsatte med bad och hajkbanan. Mitt i den mysiga lägereldsstunden dök det upp fem förvirrade vikingar! De pratade om att de bodde där och att de ville ta slavar, slåss lite och äta upp alla djur i skogen. Undrar vad de gör här och hur de kom hit! Som tur är så lyckades lägercheferna Hedda och Fredrik övertala dem om att gå därifrån och vi blev endast av med en scout som blev tagen som slav.

Efter första dagen på ängarna är vi alla helt slut och kommer att fira morgondagen med en liten sovmorgon, så att vi är redo och glada när vi äntligen får träffa spårarna (sjöfåglarna och vildfåglarna)!

 
 
Dagen började redan under natten när vi hörde regnet börja slå mot tälten och den mentala förberedelsen för en regnig dag i kajak inleddes. Adam och Sandra kom snabbt upp när det gällde och svängde snitsigt ihop en smarrig havregrynsgrötsfrukost. Sedan packade vi in oss i kajakerna snabbare än vad tor svänger sin hammare. Väl ute på sjön kom belöningen, då kom regnet! Vi highfiveade varandra och glatt i hågen vidare.

Färdledare för dagen var Lou som snabbt och säkert styrde oss mot Brittmässängarna. På vägen passerade vi ett fiskgjusbo och fick se de stolta fåglarna. Vi fick även se Idun som hade tagit sovmorgon och nu höll på att packa ihop och kasta loss. Vi åt tillsammans en välsmakande lunch när vi kommit i land på Brittmäss. Adam och Lou grejade en supersmarrig couscousröra, sen njöt vi gräset medan lägercheferna kokade ihop reglerna för det kommande lägret.

Till middagen paddlade vi ut på nytt och tog oss till en ny udde där vi åt middag i kvällssolen och hade storkökskurs. Sedan toppade vi med en kalastrevlig kvällssamling som Fredrik höll där vi fick äta choklad, reflekter
 
 
Idun startade med en välförtjänt sovmorgon, man kan även uttrycka det så att
vi sov  tills det slutade regna. En lite tuffare paddling tvärs över en
fjärd som sedan övergick i finpaddling i en kanal. Nu lagar vi lunch på Båvens
minsta ö.

Idun har slagit läger på en fin äng, inte ett grässtrå var krökt innan vi
kom. Nu har vi lagat pyttipanna med äkta råvaror och det blir hallonpaj till
efterrätt.
 
 
Picture
Dagen började bra med att Lou studsade upp i ottan och kokade den perfekta frukostgröten. Efter en snitsig och rutinerad kajakpackning tog vi oss ut på fjärden under ledning av dagens färdledare Adam.

Solen sken, himlen var strålande blå och vi hade medvind. Tyvärr inträffade pedalhaveri två gånger, men det åtgärdades snabbt och lätt! Till lunch hittade vi en fantastiskt fin udde där vi badade och lagade en delikat linsgryta under måltidschefen Lous ledning. Efter maten avrundade vi med lite strategi- och  matprat om hur man kan göra sitt äventyr ännu bättre.

Efter lunch fortsatte vi vår färd vidare medan vissa blev brunare och vissa rödare. Till slut hittade vi vårt tänkta mål för nattplatsen, som tyvärr visade sig vara naturreservat. Eftersom det är naturreservat fick man inte tälta där, så vi käkade en smarrig chili och paddlade sedan vidare till ännu en fin udde. Nu väntar bara Heddas kvällssamling innan det är dags att krypa ned i sovsäckarna.

 
 
Picture
Idun idag fått en rivstart med resa till Sparreholm och därefter resa i supercool peppejeep till Gilwell. Sedan packade hela gänget allt vattentätt och paddlade iväg. Just nu tältar de på en flott tomt, där de "kan se huset, men inte bli sedda själva".

Överlevarna hälsar till Idun att de ska se upp för vikingarna!

 
 
Picture
Efter gårdagens tuffa laserkrig och tacosätande valde spejarna att ta ett lite mer retro färdmedel till sörmlandsleden tidigt på morgonen, nämligen ångbåten s/s Mariefred! Efter ångbåt kom naturligtvis ångtåget som nästa färdmedel fram till ledens start!

 
 
Picture
Spejarna har dragit igång färden till lägret med en riktig rivstart. Vi har börjat med en riktig vikingasport (laserdome) och kommer att övernatta i en scoutlokal inne i stan. Däremellan åt vi lunch i Observatorielunden på klassiskt vikingavis. Nu är vi galet trötta i benen! Imorgon ska vi åka båt.

 

  Author

  Här kommer barn och ledare skriva om det spännande lägret under lägrets gång. Håll ögonen öppna för äventyr!

  Archives

  June 2013
  May 2013

  Categories

  All